Om Bloggen

Om bloggaren och denna blogg.

Mitt namn är Fredrik Kornberg. Det känns som att jag behöver skriva lite ibland, därför publicerade jag den 4-februari 2013 denna blogg. Mitt mål är att på Längre sikt bygga en blogg som är lättnavigerad, trevlig och informativ. Jag kommer mestadels att skriva om lågkolhydratkost LCHF / paleo och min träning för att inspirera andra samt peppa mig själv. Självklart ska jag också följa med i kost debatten, sprida recept och länkar till de som är intresserade. Det här med kost debatten är ganska viktigt tycker jag, därför kan det inte finnas för mycket av bra bloggar. Ju fler som skriver ju mer Kunskap sprider vi.

Jag blev själv med hjälp av näringstät lågkolhydratkost symptomfri  från flera olika krämpor som jag dragits med sedan  vintern 2001. Det var då som min reumatiska sjukdom Bechterews syndrom började ge sig till känna. I början var det i form av kraftiga smärtor i  ischiasnerven, senare blev det så illa att jag knappt kunde stiga ur sängen på morgonen.

Jag sov sittande i fåtöljen i vardags rummet i säkert ett halvår eller mer för att jag hade såna svåra kramper i ryggen om nätterna. Efter ett par år av sjukgymnastik och naprapater blev jag remiterad till en reumatolog och efter ett blodprov kunde han ställa en lite osäker diagnos som sedan blev mer och mer säker allteftersom sjukdomen fortskred med tilltagande stelhet och punktliga inflammationer i iris  (ögat) varje vår. Med starkare medicin kunde jag senare arbeta fullt ut, dock ej träna effektivt.

Livet kändes nu lite bättre men jag kände att hälsan inte alls var på topp och mina blodvärden talade sitt tydliga språk, det här var hösten 2011, 10 år  efter sjukdoms utbrottet. Blod i avföringen inte bara lite utan hur mycket  som helst i bland fick jag gå på toaletten var tjugonde minut och det kom bara blod fast jag kände mig nödig. In igen till läkare (väntade nog lite för länge) Blodprov visade anemi + röda värden på det mesta. Nästa anhalt koloskopi och rektskopi  Uuuch aldrig mera vill jag dit, Dom hittade inget fel.

 I februari 2012 kom en kille till jobbet och höll föredrag om kost, hälsa och idrott. Han pratade om balansen mellan omega 6 och 3 samt om kolhydrater och gluten etc… Jag blev lite nyfiken,  jag som i princip aldrig brytt mig om vad jag äter,  jag som mer eller mindre levt på hamburgare,  Findusmat och pizza i hela mitt liv. Jag surfade in på kostdoktorn när jag kom hem samma kväll och läste på. Jag var likväl lite tveksam till det här med LCHF. Det var inte fettet som gjorde mig tveksam, jag gillar fett, det var mer att det verkade vara lite mycket att lära samt att det kändes lite krångligt med det sociala och frukost mm.

Jag skulle snart träffa min reumatolog så jag väntade och allt höll nästan på att falla i glömska, men när jag var där så frågade jag lite lätt om det här med Omega-6 och gluten och läkaren sken upp som en sol. Det visade sig att han var insatt i detta, och om jag kunde tänka mig att prova så skulle jag  bara må bättre trodde läkaren. Han åt själv lågkolhydratkost visade det sig men han var mycket försiktig med att rekommendera det till patienter om dom inte visade intresse själva.

Sagt och gjort, samma kväll talade jag om för familjen att jag skulle börja på diet och så rensade vi ut i kyl och mat-skåp. Ett halvår senare helt friska tarmar, 9 månader senare nästan inga mediciner mot inflammation utan undantagsvis någon enstaka tablett, innan tog jag sprutor.

Jag delar med mig av min sjukdomshistoria för att jag hoppas kunna hjälpa någon som är sjuk där ute att själv ta steget till ett värdigt liv, ingen annan kommer att göra det åt dig och de flesta läkare kan väldigt lite om kost. De tror på de kostråd de lär ut, vilka bygger på gammal forskning från 50-talet. Tror själv att då läkemedelsföretagen gör pengar på sina storsäljande statiner och diabetesmediciner kommer dessa inte sponsra forskning som kan medverka till att göra människor fria från dessa läkemedel.

Coca-Cola Company och Unilever pumpar in extrema belopp från andra hållet för att få sälja sina produkter. Dessa har heller inget intresse av att socker eller manipulerade fetter skulle börja anses vara farliga av den breda massan, Det hände faktiskt 1982, fast omvänt,  när magazinet TIMES basunerade ut att ägg och bacon var farligt för kolesterolet. Alla blev rädda och började köpa light-produkter. Strax därefter kom gröna nyckelhål fulla med socker och tillsatser men inget fett. Detta utan riktig forskning och det fanns givetvis ingen grund för detta  påstående att naturliga mättade fetter skulle vara av ondo, på den tiden kunde man inte separera kolesterolets olika beståndsdelar, därmed denna tidiga missuppfattning som tyvärr lever kvar än idag. Läs mer här. Läkemedels- och livsmedel bolag är tyvärr maktfaktorer i samhället och dom har ett finger med i nästan allt. Jag tror tyvärr att de kommer att kämpa med näbbar och klor om någon hotar deras marknad. Detta gäller ju inte bara Diabetes och Reumatism utan i stort sett alla sjukdomar som är kopplade till Metabolt syndrom.  Även Cancer, Gråstarr, Atzheimers,  ADHD,  MS , Kärlkramp, Högt blodtryck, PSOS mm .

Är själv övertygad om att alla kan få ett bättre liv med näringstät lågkolhydratkost.

Annonser

19 svar to “Om Bloggen”

 1. Lena Sjögren 7 januari, 2016 den 08:42 #

  Hej Fredrik! Hittade din blogg när jag googlade på becterews och blev nyfiken..Är en medelålders kvinna som även jag har fått diagnosen. Jobbar som brevbärare och det är riktigt tufft ibland. Är intresserad av vad kosten har för betydelse för våra kroppar, har läst en del om raw food och vegankost men inte kommit igång med något av dem. Alla dieter verkar ju så övertygande! Men i din blogg, samt ngn mer som jag snubblade över, får jag läsa om att lchf är bra om man har vissa sjukdomar. Kan väldigt lite om denna kost. Hur strikt följer du den? Aldrig ”fusk”? Känner att jag vill prova nåt annat än bara kemikalier nu när jag är på väg in i ett skov. Det är ju en omställning inte bara för en själv utan även för omgivningen,. Då är det skönt att läsa om hur andra klarar av det så man får lite pep 🙂 Lena Sjögren

  • Fredrik Kornberg 7 januari, 2016 den 10:01 #

   Förtydligande av föregående kommentar. Det är alltså inte kolhydraterna i sej som skapar dessa inflammationer,utan förhöjda insulinnivåer,en följd av främst vita kolhydrater,detta är helt bevisat men ja sjukvården är ett mycket tungt fartyg att vända, det är därför vi ska äta ovan jord grönsaker dessa höjer insulinet långsammare och till lägre nivåer.

 2. Lena Sjögren 6 januari, 2016 den 22:53 #

  Hej Fredrik! Har precis sm du blivit diagnostiserad med bechterews. Är en medelålders kvinna som är intresserad av hur kosten påverkar kroppen. Har läst en del om raw food och vegankost men inte kommit igång med något av dem. Men du menar alltså att det är kolhydraterna som gör oss sjuka? Hur hård är du i din kosthållning? Inget socker alls? Stevia? Vill så gärna lindra mina besvär utan mediciner att jag är beredd på helt lägga om kosten. Mvh/ Lena Sjögren

 3. Lena Sjögren 6 januari, 2016 den 22:39 #

  Hej Fredrik! underbart att läsa om hur du blivit bättre från din Bechtrews. Som du kanske förstår så har även jag fått diagnosen.. Är en medelålders kvinna som länge varit intresserad av kostens vikt för att vi ska må bra. Har läst en del om raw food och vegankost men inte kommit igång med något av dem. Du menar alltså att lchf kan motverka inflammationerna i lederna? Är det kolhydraterna som gör oss sjuka..? Har du kontakt med fler som upplever samma sak? Skulle såå gärna vilja få lindring utan mediciner.. Hur hård är du i kosthållnigen? Intar du inget socker, i någon form, alls? Mvh/ Lena Sjögren

  • Fredrik Kornberg 7 januari, 2016 den 09:41 #

   Hej Lena,skriver detta på en mobil så jag fattar mig lite kort. Kosten har en mycket stor påverkan på inflammationer i kroppen framförallt låggradiga sådana det tar tid att läka bechtrews,och tror nog att det var osunt leverne som gjorde så att sjukdomen bröt ut hos mig år 2001.Jag har ätit enligt min egen kostmodell en slags glutenfri GI /Strikt LCHF, känner fort försämring om jag fuskar för mycket. Jag har provat mig fram. Mitt råd till dig är att prova och inte ge upp på en gång,samt att läsa på. Du har så enormt stora hälspvinster i övrigt att vinna på detta, köp böcker om lågkolhydratkost läs olika bloggar.förkovra dig, jag medicinerar bara lite i dag mest i förebyggande syfte. Jag löptränar nu ca 3ggr i veckan och har precis gjort mitt livs första 20km lopp. Kostdoktorn har en bra nybörgarsida den handlar dock mest om vikt och diabetes men råden där är bra och Andreas är bland de bästa i branschen.

   • Lena Sjögren 7 januari, 2016 den 20:31 #

    Hej Fredrik! Tack för dina svar! Jag är inte senil (än) men jag fattade inte att mina frågor gick fram, därav blev det 3 stycken… Ha överseende.. Härligt att höra om dina framgångar! Att det finns hopp bara man har rätt kunskap o engagemang.:) Lena Sjögren

 4. Rosa Rosor 29 december, 2013 den 16:32 #

  Hej Fredrik! Jag är 45 år och blev fick min diagnos AS bechterews 2007 och hade då haft ont i rygg, höfter, axlar i 15 år. Jag har varit ute och sökt info om Lchf kontra becheterws men det finns inte så mycket skrivet. Så hittade jag din blogg Jag har läst en massa om lchf och är beredd att prova för att bli fri (bättre iaf) från värk och mediciner. Äter metro sedan ett år tillbaka och den hjälper sådär. Har du kunnat sluta med din medicinering? Hade du övervikt när du började med lchf? Jag har också problem med magen och har hört att lchf ger en lugnare mage.
  Jag tycker att du skriver jättebra så fortsätt med det!
  Med vänlig hälsning, Pernilla

  • Fredrik Kornberg 30 december, 2013 den 19:41 #

   Jag svarar dig i morgon.

  • Fredrik Kornberg 31 december, 2013 den 15:08 #

   Hej. Jag är på semester och skriver detta på en mobil, så du får ursäkta om det ser konstigt ut. Jag är i stort jätte mycket bättre nu. Men tar lite medicin vid behov, mest i samband med skov samt på våren i förebyggande syfte. Då mina skov är värst på våren. Jag äter i skrivande stund inga mediciner alls och funderar på att sluta helt om det går ty jag verkar reparera mig långsammare än andra tex vid idrottsskador mm. Mitt första tipps ge den nya kosthållningen 6 månader , läs på mycket, om du ska (fuska) så fuska inte med spannmål. Börja med att helt ta bort spannmål ,Omega-6 ,och kraftigt reducera alla snabba kolhydraterna (tänk lite glutenfri GI) eller lchf går också utmärkt om du vill , det kör jag .

 5. Gäst 18 maj, 2013 den 11:06 #

  Du har en jättebra blogg. Inga problem med svenskan. Går utmärkt att läsa. Du har också gjort flera bra reflektioner, t ex om naturbeteskött. Du har också en bra sammanställning på viktiga videos. Tack.

  • Fredrik Kornberg 18 maj, 2013 den 14:38 #

   Tack så mycket .Jag har inte så mycket tid nu men tanken är att jag ska fortsätta att rapportera om min hälsoresa samt sådant som jag finner intressant.Bloggen kommer även att byggas ut fortlöpande.

   • Josef Boberg 19 maj, 2013 den 23:24 #

    Lite om min hälsoresa här – och om hur min LCHF-frukost ser ut här.

 6. Ann Kristin Sandlund 18 maj, 2013 den 10:56 #

  Hej Fredrik!
  Jag vill först gratulera dig till din hälsoresa. Jag gör likadant själv, och har två barn som behöver lchfkost. Min son har ständiga iriter, och jag har fått honom att äta rätt så bra numera. Han har ännu ingen reumatism, men jag har sagt att risken finns. Bara smärtsamm iriter räcker iofs för att han ska hoppa över godiset.

  Sedan vill jag säga att du är fullt förståelig och skriver flödande och fint. Dina små missar gör inget för helheten. Jag tycker visst att man ska uppmuntra skribenter att bli bättre, men det är viktigare ATT du skriver än att du börjar censurera dig. Ditt budskap är för viktigt för att du ska tystna. Jag har ett visst mandat också, efter tio år som lärare i svenska 😉

  Signaturen ”Me” har ingenting att säga om innehållet i ditt budskap, bara anmärka på formen. Det hade känts trevligare att få respons även på vad du faktiskt vill förmedla. Det kan ju vara så att ”Me” har svårt att läsa vanligt text, så jag vill inte gå för hårt fram 😉

  Jag ska läsa dig med nöje.

 7. Josef Boberg 28 april, 2013 den 11:16 #

  FORTSATT ALL LYCKA TILL ❗

 8. gank 27 april, 2013 den 12:55 #

  Fortsätt och skriv Fredrik jag förstår vad du menar. Jag är mycket glad över ditt lyckade resultat.

 9. Kurt A 12 februari, 2013 den 09:38 #

  Hej,

  Så kul att du mår bättre och slipper medicinera, hoppas fler tar efter och provar med att äta riktig mat utan tillsatser och så nära naturens ursprung som möjligt.

  Tror som du skriver att det finns så mycket pengar i potten för storföretagen så det gäller att kämpa och argumentera för alternativet till deras sockerstinna kemiska alternativ….det är ju Goliat man har mot sig.

  Blir glad varje gång man läser såna här solskenshistorier om folk som blir friskare av ändrad kost utan att man knaprat kemtabletter.

  Kämpa på och lycka till

 10. Me 12 februari, 2013 den 02:21 #

  Snälla, läs igenom vad du har skrivit innan du postar. Massor av stav- och meningsbyggnadsfel, svårt att förstå vad du menar

  • Fredrik Kornberg 12 februari, 2013 den 16:22 #

   Absolut ska jag det. Jag har problem med att stava men kommer att utvecklas om jag får öva (fick aldrig lära mig i skolan, jag läste stöd-matte istället fick ej vara med på svenskan jag var för busig ). Min sambo ska rätta efter mig så mycket hon hinner och gå igenom allt. Det kommer bli bättre jag lovar.

   • Kurt A 13 februari, 2013 den 08:16 #

    Fortsätt och skriv, jag har inget problem med att förstå och är väl själv under Me´s lupp då jag inte heller har de bästa förutsättningarna att skriva som en författare….kanske därför jag förstår.

    Berätta din historia sedan om den inte är granskad in i detalj så köper jag det, och övning ger färdighet.

    Jag ser gärna att det kommer något läsvärt som kanske innehåller stavfel än att det ska granskas och kanske inte kommer något alls för man tappar orken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: