Kolesterol

Kolesterol

Är det farligt för mitt kolesterol att äta mycket mättat fett?

Får jag inte hjärtinfarkt eller andra hjärt- och kärlsjukdomar?

Faktum är att kolesterolet är ett livsnödvändigt ämne som används som byggstenar i cellernas membran. Det beror mer på fettets kvalitet än kvantitet när det gäller eventuell fara.

En viss mängd av det kolesterol som finns i kroppen kommer från den mat du äter men den allra största delen (omkring  80%) av kolesterolet tillverkas av kroppen själv. Kolesterol är även en nödvändighet för att det ska bildas såväl  D-vitamin som könshormoner (såsom testosteron och östrogen).

Kolesterolet transporteras i blodet och traditionellt mäter man totalkolesterolet. Detta värde visar dock nästan ingenting utan man bör se på de olika typerna av kolesterol för att kunna dra några slutsater. Viktigaste informationen fås av så kallad ApoB / ApoA1. eller ”apo-kvot”

Kolesterolet finns i olika varianter – främst de ”onda” LDL-partiklarna och de ”goda” HDL-partiklarna. Det händer att totalkolesterolet ökar när man äter LCHF – vanligen beror det på att de goda HDL-partiklarna har ökat. Om man äter naturligt, mättat fett som finns i t.ex. smör, fisk och kött ökar förekomsten av de goda HDL-partiklarna. Äter man mycket sötsaker eller mycket stärkelserika livsmedel  så blir LDL  partiklarna mindre och det är egentligen då de blir onda. De blir då  kvar längre tid i blodomloppet och kan då  börja härskna /oxidera  . Det är alltså inte farligt att äta ägg eller naturligt mättat fett.

  1. Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig ”gott” eller ”ont”; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer. Mer om detta. 
  2. Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt. Mer om detta
  3. Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost. Mer om detta
  4. Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter. Mer om detta
  5. Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv. Mer om detta
  6. Den nya sortens kolesterolsänkare, statinerna förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning. Mer om detta
  7. Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10 % av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt. Mer om detta
  8. Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom. Mer om detta
  9. Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskaper, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.Mer om detta
  10. Boktips för dig som vill läsa mer är Uffe Ravnskovs: ”Fett och kolesterol är hälsosamt”. Läs också Kostdoktorns utmärkta snabbkurs i kolesterol. Denna utomordentliga text är delvis hämtad från dessa sidor.

Vill du veta mer ?

Ett bra nyhets inslag från Fettskräckens hemland  USA. CBS News  Enda missen i inslaget är att olivolja ej innehåller Omega 3 som det  framstår som i inslaget .

Se också denna film  STATIN-NATION   Obs otextat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: