Majssocker – glukos fruktos

Glukos är den vanligaste monosackariden, (enkla sockerarten), och finns i fri form i många livsmedel, ingår i de vanligaste disackariderna (sammansatta sockerarter) och bygger upp stärkelse och cellulosa. Glukos kallas bland annat dextros, druvsocker och blodsocker.

Fruktos kallas ibland fruktsocker eller levulos och förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt. Till skillnad från glukos kan fruktos tas upp i kroppen utan närvaro av insulin. Fruktos bidrar inte heller till att insulin frisätts. Fruktos omsätts snabbare än glukos och kan även omvandlas snabbare till triglycerider.

Ett annat vanligt socker är majssocker eller corn-syrup kallas även high fructose corn-syrup

Livsmedels industrin använder sig ofta av majssocker som har blivit preparerat med enzymer för att förvandla glukosen till frukos, eller fruktsocker. Detta blandas sedan med glukos från rent majssocker.

Eftersom det är billigare än vanligt socker så används glukos och fruktos mix(majssocker) allt oftare i processad mat, som till exempel kolsyrad dryck, glass, kakor och yoghurtdrycker, färdiga såser och grytbaser.

Ämnet är billigt och hjälper till att hålla maten fräsch, vilket gör det attraktivt att använda för livsmedelsindustrin, Majssocker  finns även i mat som inte är så sött – som flingor och  kan ibland hittas i innehållsförteckningen på engelska och heter då corn syrup, high fructose corn syrup eller HFCS.

Ämnet får ofta nya namn efter som användningen är kontroversiell .

Förutom att det inte är särskilt nyttigt för kroppen så tycks det som om ämnet lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat. Det  triggar igång tillväxten av fettcellerna runt hjärta, lever och andra vitala organ och är idag den största orsaken till icke-alkoholrelaterad skrumplever , den orsakar även diabetes,  övervikt och hjärtsjukdomar, ämnet belastar även levern nästan exakt på samma sätt som alkohol när det metaboliseras enligt en ny studie.

I USA kallas majssocker för Djävulens godis och en del tillverkare har genom påtryckning tvingats byta ut ämnet mot vanligt socker.

– När vi äter vanligt socker släpper vår kropp ifrån sig insulin vilket talar om för hjärnan att vi ätit tillräckligt . Fruktos triggar inte insulinresponsen på samma sätt så hjärnan förstår inte att du är mätt, man vill hela tiden ha mer och kan ofta inte sluta äta förrän det är slut.

Slutsatts : Se upp för Majssocker, corn syrup, HFCS, samt den mindre vanliga benämningen glukos fruktos i innehålls förtekningarna på din mat..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: