Är importerat naturkött verkligen naturkött ?

27 Apr

Med anledning av det brasilianska naturköttet som man kan hitta i min lokala livsmedelsbutik kände jag mig manad att kolla upp detta lite.

Efter lite sökningar hittade jag texten nedan som handlar om det brasilianska Naturköttet, Men är det Naturkött?

I texten nedan som jag hittade på bloggen Medvetna matval  kan man läsa lite om det brasilianska naturbetes köttet.

jag har citerat det viktigaste.

Brasilien. Ett fattigt, rikt och orättvist land. Skogen växer väldigt fort, tio gånger snabbare än i Sverige. Jordbruket bedrivs plöjningsfritt med två skördar och mycket Roundup för att betvinga ogräset. Man odlar resistent majs och soja, genmanipulerat förstås. Brasilien är störst på nöt i världen, det slaktas 40 miljoner nöt per år. Vanligaste rasen är Nelore, magra kor, tåliga mot torka och värme samt ingen intensiv uppfödning på de magra betena. I södra Brasilien har man mer intensiv uppfödning med bete och utfodringsstationer med kraftfoder och ensilage. Slutuppfödning sker på spaltgolv. NATURKÖTT?

Hur vet man som konsument vad man får?
Enligt SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, är utsläppet av koldioxidekvivalenten 40 % högre än i Sverige på grund av den långsamma tillväxten. Många farmare påstod att de hade koll på behandlade/medicinerade djur men eftersom det fanns brister i märkningen kan man undra hur de kunde hålla alla djur i huvudet…
Brasilien har ett vaccinationsprogram mot ett 10-tal olika sjukdomar, inget program för kontroll av Leukos, BVD eller IVR, som i Sverige.
Livdjursauktioner hålls fem dagar i veckan, främst via Internet av utmagrade djur i stort behov av slutgödning. Djuren kan vara 30 månader gamla och väga endast  300 kilo. De slutgöds i ca 90 dagar i s.k. ”Feedlots” där de går på svart jord. Ensilage ligger ofta utan täckning och möglar och skapar tillhåll för parasiter och bakterier. Tjurar kastereras vid 18 månaders ålder utan bedövning. Mycket vaccinerande, antibiotika i foder och 75% av slakten är religiös slakt till arabländerna, men de fina bitarna går till Europa. NATURKÖTT?
Det är en falsk bild av Brasilianskt importkött som förmedlas till konsumenten.

Bilder från auktion, på betedjur och s.k. ”feedlots”

Uruguay och Nya-Zeeland är också länder som saluför naturkött, hur djurhållningen är på Nya Zeeland kan man också läsa om på Medvetna matval. Uruguay vet jag inget om ännu, men jag tror inte att dom är mycket bättre än Brassarna.

Sammanfattning:Vi ska inte låta oss luras av att det står Naturkött på etiketten. Troligen ett till fall av matfusk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: